GRUP GEGANTS DE LA MARINA

En Magí i la Quimeta, els Gegants de la Marina, representen dos oficis propis de l’antiga Marina de Sants: un pagès i una peixatera. Els complements que duen ens remeten directament a sengles ocupacions: en Magí porta un capell de palla i una aixada a la mà dreta; la Quimeta, una canastra plena de peix.

 

Totes dues figures es van enllestir el 1986, inicialment amb el nom de Gegants de la Zona Franca. Són obra de l’escultor Xavier Jansana, que les va voler fer més acostades a les imatges de còmics que no pas a les escultures clàssiques dels gegants tradicionals. Tot plegat formava part del procés de renovació de la imatgeria festiva barcelonina dels anys vuitanta.

 

Després d’anys d’activitat intensa, en què van viatjar al Japó i tot, quedaren tancats i sense colla durant una temporada llarga, perquè eren molt feixucs i feien de molt mal portar.

 

L’any 2000 tornaren a sortir a la festa major de la Marina, per la Mare de Déu de Port, el 8 de setembre. Fou llavors que van passar a anomenar-se oficialment Gegants de la Marina i al seu entorn es va consolidar la colla gegantera, que encara avui s’encarrega de treure’ls i de fer-los ballar. Per desgràcia, poc després van ser víctimes d’un acte de vandalisme i van quedar molt malmesos, sobretot el gegant. Durant un any la Quimeta va sortir sola, vestida de negre, amb un cartell que denunciava els fets ocorreguts.

 

Finalment, l’any 2003 es van estrenar les rèpliques dels gegants, que també van ser obrades per Xavier Jansana. Al cap d’uns anys es va acabar de restaurar la parella antiga i des d’aleshores existeixen les dues parelles. Els gegants originals es troben exposats al Centre Cívic Casa del Rellotge i no surten. Són les seves rèpliques les que ballen per les festes del barri, les de la ciutat (La Mercè i Santa Eulàlia) i allà on els conviden.

 

A més, fa uns quants anys Joan Azorín, membre de la colla, va compondre la música i la coreografia que acompanya el ball d’en Magí i la Quimeta.

 

CONTACTE

Carrer Sant Eloi, 9, Barcelona

932230651