Recuperació de la memòria històrica

Des de la Unió d’Entitats hi ha un especial interès per la línia de treball de la Memòria Històrica del barri. Recentment, la línia de treball s’ha centrat en la recuperació del Farola del Llobregat com a element icònic de la Marina, ja que la seva platja era on anaven les veïnes i veïns del nostre barri a estiuejar.

 

Es tracta del primer far construït a Catalunya l’any 1852 i va estar actiu fins a finals dels anys seixanta. Des que la Farola va passar a pertànyer al Port de Barcelona, ja no s’hi va poder anar lliurament.

 

És per aquest motiu que amb aquest projecte s’ha volgut recordar la figura que representava la Farola, documentant la seva història a partir dels testimonis que de petites anaven a banyar-se i de picnic amb la família o la parella. S’ha concretat aquesta recerca en dues exposicions: “La farola. La platja oblidada” organitzada al Centre Cívic La Cadena i “La farola. Testimoni de la transformació d’un barri” a la Biblioteca Francesc Candel. En el cas de la biblioteca es va acompanyar l’exposició d’un cicle de xerrades.

 

Així mateix, s’han organitzat sortides col·lectives amb aquests avis i àvies al Far, compartint i recollint in situ les seves vivències.

 

També s’ha treballat amb un grup d’alumnes de l’IES Montjuïc, guiant-los en el seu projecte final sobre la Farola, realitzant un estudi fotogràfic molt complert, exposicions i entrevistes.

 

Aquest projecte es gestiona mitjançant la Comissió de Memòria Històrica. Recentment el centre central ha estat la Farola del Llobregat, però també es treballen altres temàtiques d’interès.